Æteriske olier mod stress

10 æteriske olier der hjælper mod stress

10 æteriske olier der hjælper mod stress

Æteriske olier mod stressÆteriske olier har været brugt i flere tusinde år til understøttelse af kroppen, og sindet samt til helbredelse af en lang række problematikker og sygdomme.

Det er ikke så mærkeligt, i betragtning af, at vi har mere end 50 millioner duft receptorer forbundet til hjernen og det limbiske system og amygdala. Det limbiske system er det sted i hjernen der står for bl.a. vores hukommelse, instinktive adfærd og følelser og de urter og æteriske oiler der er gode ved og mod stress har vist, at påvirke ligepræcis dette område i hjernen.

Samtidig er både amygdala og det limbiske system ansvarlige for det parasympatiske nervesystem og kan enten skabe den kendte stresstilstand fight and flight eller berolige krop og sind.

De nedenstående listede æteriske olier virker beroligende og er gode at bruge for dig med for megen stress, uro i kroppen og binyretræthed.

Æteriske olier mod stress

stressbehandlingLavendel

Lavendel er en meget beroligende æterisk olie og er særligt anvendt ved søvnproblemer og er en af de olier der er lavet særlig mange studier på. Lavendel kan berolige dit nervesystem, forbedre søvnløshed og  hjælpe med at reducere angst.

Ved søvnproblemer kan du prøve at dryppe et par dråber lavendel på din hovedpude inden du skal sove. Du kan også prøve at smøre kroppen ind i en beroligende lavendelolie inden sengetid og opleve, at du derved sover bedre.

Prøv GROUNDING – Parfume Roll-on

Kamille

Vi kender alle kamillens beroligende virkning, og måske særligt kamillete ved forkølelse eller anden sygdom. Urterne er gavnlige at drikke og duften fra din te går lige i hjernen og aktiverer dit parasympatiske nervesystem. Kamille er en meget beroligende olie og urt. Der findes to typer kamille æteriske olier. Den romerske kamille og den tyske kamille. De er begge velegnede til stressreducering og til at berolige kroppen. Der er meget stor forskel på duften i de forskellige kamille æteriske olier, så prøv dig lidt frem, til du finder din favorit.

Rose

rose æteriske olier mod stressRoseduften er også en duft der er velkendt for os alle. Det er en temmelig dyr æterisk olie, da der skal bruges omkring 60.000 roser til en lille flaske Æterisk olie. Studier viser, at testpersonerne følte sig væsentligt beroliget ved brug af denne olie, ligesom både blodtryk og hjerterytmen blev sænket.

Dryp gerne et par dråber rosenolie i dit karbad eller bland et par dråber i lidt mandelolie og brug det som parfume.

Frankinsence

Frankinsence er en af mine egne favoritter og jeg holder meget af, at lade Frankinsence være en af duftene, når jeg laver facebalms. Urten har været en brugt urt i flere tusinde år og du kan tilmed finde den i biblen. Frankinsence er god at bruge ved angst og stress ligesom den kan bruge ved problematikker i åndedrættet og så reparerer den huden i hudplejeprodukter.

bergamotteBergamotte

Bergamotte er en citrusfrugt der minder om en mellemting mellem en appelsin og lime. Den har fantastiske beroligende egenskaber. Brug den hvis du har spændinger du gerne vil have løsnet eller som et stressreducerende værktøj.

Grapefrugt

Grapefrugt er ligesom bergamotte en del af citrusfamilien.

Dens duft er frisk og opløftende. Den er god mod stress og særligt god ved mental træthed.

Ylang Ylang

Også Ylang Ylang er med den blomstrende duft beroligende og styrkende for nervesystemet og har stressreducerende egenskaber. Den øger vitaliteten og skaber en afslappende følelse.

Clary Sage

Clary Sage er æterisk olie der udover sin beroligende effekt også har vist sig at have en anti-depressiv effekt. Den støtter hormonbalancen og er særligt god for kvinder. Lider du af mild søvnløshed kan denne olie hjælpe dig til bedre søvn, særligt fordi søvnløshed kan skyldes stress eller hormonelle ubalancer. Clary sage er også god ved fordøjelsesproblemer, særligt dem hvor maven grundet stress er gået helt i stå.

Neroli

Neroli er en bundnote og særligt god at bruge i tilfælde, hvor der er smerter eller inflammation og kan være med til at sænke blodtrykket.Den er beroligende og stressreducerende. I hudpleje bruges den ofte fordi den virker cellefornyende og modvirker karsprængninger.

Cedarwood

Cedarwood er også en bundnote æterisk olie der hjælper mod stress. Den er god at bruge, når du har brug for at reducere stress og spændinger. Cedarwood hjælper med frigørelsen af serotonin, som har betydning for et stabilt humør.

Sådan bruger du de Æteriskeolier mod stress

 1. Bland et par æteriske olier med lidt mandelolie. smør lidt af blandingen på dine håndled. Før håndledene op til næsen, tag 10 dybe vejrtrækninger mens du indånder duften.
 2. Dryp 1-2 dråber af din valgte æteriske olie og bland med lidt vand i en duftlampe og lad duften sprede sig ud i lokalet.

Du kan også bruge nedenstående blanding som massage- eller kropsolie.

6 dråber Clary Sage

2 dråber Grapefrugt

3 dråber lavendel

6 ts mandel eller jojobaolie

Bland ingredienserne og masser dem ind i huden

Aromaterapi i mine individuelle 1:1 stressbehandlingsforløb

Mine individuelle stressbehandlingsforløb er altid holistiske.

Derfor kan aromaterapi være en del af forløbet og jeg vil sikkert undervejs i forløbet lave en unik parfume tilpasset specielt til dig, der hjælper dig med at finde indre ro.

Her kan du bestille dine æteriske olier:

Aqua-oleum

Jeg elsker de æteriske olier fra Aqua-oleum, kvaliteten er rigtig god, særligt deres Benzoin er en af mine favoritter. De leverer olierne hurtigt.

Urtegården

Urtegården har mange rigtig fine olier af god kvalitet og leverer hurtigt.

Del dine gode erfaringer med æteriske olier mod stress

Skriv gerne dine erfaringer i nedenstående kommentarfelt.

Comments

 1. Irene

  Hej Mie
  Jeg anerkender, at mange bliver beroliget af duften af lavendel. På mig virker lavendel stik modsat. Jeg bliver stresset, irriteret, får hovedpine og kan slet ikke sove.
  Jeg benytter kun æteriske olier.
  Har du et bud på, hvorfor jeg ikke tåler denne duft?
  Syntetiske dufte (billige parfumer) kan jeg slet ikke klare.
  Jeg har læst et sted, at folk med lavt blodtryk ofte ikke bryder sig om lavendel. Mit blodtryk er for højt, så det er ikke grunden.

 2. Mille J

  Hej Mie
  Jeg bruger æteriske olier mod stress og angst. Tea tree olie bruger jeg som olie mod akne. Lavendelolie giver mig ro. Har altid købt naturlige olier til huden da jeg mener naturlige olier er som vitaminer til håret og huden. Langt sundere iflg bl.a. castorolie.dk og jeg tvivler også på sundheden i syntetiske produkter. Bruger hårolie og olie til håret med rosmarinolie fordi det dufter dejligt, skulle virke mod skæl og give god blodcirkulation i hovedbunden. Tror olier er sundere end balsam.
  Har haft store søvnproblemer hvor jeg vågner kl.2.30 hver nat med hjertebanken. Fået diagnosen stress, angst og depression. Har brugt lavendelolie med blandet resultat. 1 dråber under næsen før sengetid. Tror du Frankinsence vil være bedre for mig ift min søvn?
  Kærlig hilsen Mille

 3. Jeanette Hemmingsen

  Hej Mie
  Ved du om man kan have gavn de æteriske olier, hvis man mangler lugtesansen?
  hilsen Jeanette

  1. Kære Jeanette

   Ja, man kan sagtens have gavn af de æteriske olier uden lugtesans. De går i blodbanen og det limbiskesystem.

   Kærligst Mie

Add A Comment