4 ting du har brug for at vide om stress

De fleste af os har oplevet perioder med mere eller mindre stress og måske er du en af de mange, der har været stresset så længe, at du helt har glemt, hvordan livet er, når det ikke er styret af stress. 

Stress er blevet en tilstand som en stor del af den danske befolkning er ramt af.

Kigger man på tallene for stress, så er de temmelig skræmmende

  • 35.000 danskere er i snit sygemeldt hver dag
  • 10-12% af alle danskere oplever symptomer på stress hver dag (det svarer til 430.000 mennesker)
  • 250.000-300.000 lider af alvorlig stress

(kilde: Stressforeninge

Alle kan blive ramt af stress

1. Alle kan blive ramt af stress

Som skrevet ovenfor, oplever de fleste af os stress fra tid til anden. Det er svært andet i den verden, vi som samfund har skabt og som vi lever i lige nu. 

Det er vigtigt at vide, at ALLE kan blive ramt af stress. 

 En af årsagerne til at vi bliver ramt af stress kan være, at vi gennem længere tid har flere opgaver og mere at se til, end vi har ressourcer til. Det kan også være et dårligt miljø på arbejdspladsen, svære forhold i privatlivet. Det kan være vores tanker, der skaber vores stress. Eller måske er det en kombination af rigtig mange forskellige årsager. 

Stress kan komme af rigtig mange ting og ofte ser jeg blandt mine stressramte klienter i mine stressbehandlingsforløb, at stressen har ophobet sig af flere forskellige ting. 

stresset mand

2. Ikke al stress er dårlig stress

Stress er en rigtig smart process i kroppen, der fra naturens side er designet til, at vi i situationer, hvor vi har brug for ekstra ressourcer for at klare en given fare, kan bruge kræfterne lige præcis der, hvor det er vigtigst.

Du har sikkert allerede mange gange hørt eksemplet, men forestil dig alligevel, at der står en stor farlig løve foran dig. Når det er tilfældet er det ret smart, at du kan samle alle dine ressourcer i muskler og hjerte, så du kan kæmpe eller flygte og derved overleve. Det er det samme der sker, når du er ved at gå over vejen og der pludselig kommer en bil. Det er din stressrespons, der får dig til at reagere og agere, så du ikke kommer noget til.

Det er din stressrespons der gør, at du kan reagere på og overleve farlige situationer, hvilket både er ret vigtigt og temmelig heldigt.

 

længerevarende stress er skadeligt for helbredet

3. Længerevarende stress er skadeligt for helbredet.

Vores kroppe er designet til at komme af med stress og de stresshormoner vi producerer, når vi oplever en situation, der stresser os.

Men det tager tid for kroppen at komme af med stresshormonerne igen og hvis du inden du er kommet af med stresshormonerne, producerer nye og igen producerer nye inden du er af med dem, så bliver mængden af stresshormoner i din krop hurtigt alt for høj. 

Afhængig af hvor højt niveauet er og hvorvidt du producerer nye stresshormoner (kommer i nye faresituationer, der får kroppen til at tro, at du skal kæmpe eller flygte), kan der altså gå mellem timer, dage, uger eller måneder førend niveauet at stresshormoner i kroppen er på normalområdet. 

Længerevarende stress skaber ubalance i hormonsystemet, giver øget inflammation, immunsystemet og kredsløbet bliver påvirket, hvilket også sker for fordøjelsessystemet og det kognitive system. Dette kan føre til mere og mere alvorlige tilstande og sygdomme, både mentalt og fysisk.

Så er du ramt af stress er det en alvorlig negativ påvirkning du giver dig selv og din krop og jeg anbefaler på det varmeste, at du søger hjælp til at komme af med stressen. 

Værsgo' en stressreducerende meditation

.

Name:

Email:


4. Stress gør det svært for dit parasympatiske nervesystem at hjælpe dig

Både vores parasympatiske nervesystem og vores sympatiske nervesystem er en del af vores autonome nervesystem. 

Vores parasympatiske nervesystem hjælper bl.a. med vores reproduktion, vores afslapning, søvn, fordøjelse, energi

Det sympatiske nervesystem sørger for (MEGET forenklet) at vi er klar til at reagere og handle på fare. Det er vores kæmp eller flygt system.

Når vi producerer stress over længere tid, kommer vore krop i en tilstand, hvor den mere eller mindre er i kamp/flugt hele tiden. Når kroppen og sindet er i kamp flugt, får vi ikke aktiveret det parasympatiske nervesystem og får derved ikke glæde af dets opgave, nemlig at restituere, heale og reparere. Det er bl.a. derfor at stressramte ofte oplever, at en sygdom eller skavank de tidligere har døjet med, dukker op igen eller bliver forværret.  

Hvis du ønsker mere viden om hvordan stress påvirker din metabolisme og dine hormoner, kan jeg anbefale dig at læse denne rigtig gode forklarende artikel fra mindbodygreen. Artiklen er for dig der ønsker at gå mere i dybden med det der sker i kroppen når vi bliver ramt af stress.

Få hjælp til at komme af med stress

Det er muligt at komme helt af med stress og leve et skønt stressfrit liv med glæde, overskud og energi igen. 

Meeeen……..

Det er ofte rigtig svært selv at komme af med stress og jeg ser igen og igen stressramte, som er stressede i flere år, fordi de selv prøver at få bugt med stressen. 

Jeg anbefaler i stedet at en stressramt booker et stressbehandlingsforløb og derved modtager struktureret hjælp til at få stressen ud af kroppen.

Allerede efter få uger i et af mine stressbehandlingsforløb har du det mærkbart bedre og herefter går det fremad. 

Du kan få hjælp til at komme af med stress lige her

 

healing og stress

Healing og stress

Tankemylder, søvnbesvær, indre uro og fornemmelsen af, at krop og sind ikke er i flow. 

Prøv en af mine healingsbehandlinger og lad healingen hjælpe din krop med at komme af med stresshormoner og aktivere dit parasympatiske nervesystem.

Læs mere om hvordan healing kan hjælpe dig

Add A Comment