alenetid

Alenetid – tid til dig og dine tanker

Alenetid – tid til dig og dine tanker

alenetidBruger du tid alene eller er du altid enten sammen med andre mennesker eller på de sociale medier?

En af de helt store udfordringer for rigtig mange mennesker i dag er, at sørge for at have tid alene.

Mange giver ikke dem selv de pauser og den alenetid, som de har brug for. Særligt introverte har brug for tid alene for at lade op, men også ekstroverte har brug for at bruge lidt tid bare med dem selv.

Sådan behøver det heldigvis ikke at være og vi kan alle nyde rigtig godt af at tage pauser, hvor vi blot er os selv.

 

Jeg har brug for alenetid

Når mine venner eller kolleger sidder og fortæller, at de skal i sommerhus eller på ferie med en flok venner eller med hele familien, så får jeg nærmest åndenød.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan i alverden de kan holde ud, at være sammen med så mange mennesker i flere dage, uden at være ved at gå ud af deres gode skind.

Jeg ville aldrig kunne holde det ud, for jeg er introvert og trives ikke med at være sammen med andre mennesker hele tiden.

Jeg har brug for tid alene, tid til at tænke og til bare at være alene.

Jeg bliver aldrig en af dem der kan tage i sommerhus med en venneflok, for når jeg har været social et antal timer, så har jeg brug for at komme hjem og slappe af i mit eget selskab. Det betyder ikke, at jeg ikke er social, eller ikke kan lide at være sammen med andre mennesker, jeg bliver bare hurtigt træt og fyldt op efter tid med andre.

Og jeg har det fint med det.

Sådan har jeg ikke altid haft det, der har været mange år af mit liv, hvor jeg har følt mig ved siden af og underlig, fordi jeg havde det sådan. År hvor jeg ikke har forstået, hvorfor jeg blev drænet og træt af noget, som andre mennesker tydeligvis blev fyldt med energi af.

 

Online kursus i meditation

Tid alene hver dag året rundt

Det har taget mig lang tid, at nå dertil, hvor jeg har kunne acceptere den side af mig selv og hvor jeg også sørger for at pleje den. Hvor jeg har accepteret, at skal jeg være glad og i balance, ja, så er det bedste, jeg kan gøre for mig selv er, at finde plads til bare at være mig.

I perioder hvor jeg ikke sørger for alenetid, bliver jeg nærmest desperat efter bare et øjeblik, hvor jeg kan få lov at være for mig selv.

Jeg er særligt udfordret i ferier, hvor jeg jo er sammen med mine børn hele tiden. Heldigvis har to af mine tre børn lige så meget brug for ro som jeg har, og den mindste er ved at lære, at der er en time eller to midt på dagen, hvor vi holder pause og sidder og læser/tegner o.lign. hver for sig.

alenetid

De sociale medier dræner mig for energi

Men det er ikke kun det at være sammen med andre mennesker der dræner, det gør de sociale medier også.

Det her med hele tiden at være på, at skulle svare på en besked der popper op på facebook, lige skulle tjekke mails, sms’er, instagram og hvad der nu findes af sociale medier, der nemt kan holde en beskæftiget og væk fra roen og bare at være.

Og det er så svært at lade være og kræver så megen viljestyrke ikke a blive fanget ind.

Jeg kan mærke, at det er skidt for mig og jeg gør alt, hvad jeg kan for, at det ikke tager overhånd og stjæler af den tid, jeg ellers havde til bare at være mig.

Alle har brug for tid alene

Er du altid eller meget sammen med andre mennesker, både når du er på arbejde og hjemme.

Og er du hele tiden eller ofte på din computer eller telefon?

Man behøver faktisk ikke at være introvert for at have brug for at trække stikket og have alenetid.

Også ekstroverte har brug for, at kunne være i fred og ro og lade op.

Alle har brug for ind i mellem, at sidde i sofaen med en god bog eller at gå en tur helt alene.

Men rigtig mange er dårlige til, at give sig selv de små pauser i hverdagen, hvor de får lov til at være i fred og det er bl.a. med til at øge risikoen for at udvikle stress. Derudover kan man opleve, at ens livsglæde bliver mindre, hvis man ikke sørger for, at lade sine batterier op med noget alenetid.

Desværre giver vi os selv færre og færre pauser, hvor vi bare får lov til at være helt alene uden andre mennesker og uden at være på.

Mærk dine tanker og mærk hvad der rør sig i dig

Med mere alenetid, får du også mulighed for at mærke dine tanker, mærke hvad de fortæller dig. Og du giver dig selv lov til at mærke efter, hvordan du egentlig har det.

Sådan får du skabt alenetid – 3 tips til dig

Det er rigtig sundt at skabe en hverdag, der indeholder små pauser og hvor du får lov at være lidt alene.

Prøv i en uge at lægge nedenstående forslag ind i din hverdag og se, om ikke det gør dig mere glad, når du bruger lidt tid med blot at være i dit eget selskab.

  • gå en tur på 30 minutters tid, helt alene uden selskab og uden at tjekke mobilen undervejs
  • sæt dig med en god bog. Erstat evt. tv-kiggeriet med i stedet at sidde og læse
  • sæt dig et eller andet rart sted, hjemme eller i naturen og bare vær tilstede med dig selv, dit eget selskab og dine tanker.
  • mediter. En meditationspraksis er tid til dig og din ro dagligt

Bare prøv, du bliver sikkert vild med det.

Gode ideer til alenetid?

Hvordan skaber du tid til dig selv og tid hvor du er alene? Skriv gerne dine forslag i kommentarfeltet, så andre kan få glæde af dine erfaringer.

TAK

Add A Comment