ferie i hverdagen

Enlig forælder uden stress

Enlig forælder uden stress

Forleden dag blev min datter ringet hjem fra børnehaven. Hun var træt og virkede sløj.

Samme eftermiddag var min søn Albert til børnefødselsdag og skulle hentes derfra.

Jeg kunne godt se, at Filippa nok havde bedst af, ikke at komme med hen og hente Albert, men hvad gør man lige, når man er ene voksen i familien? Ja, der er ikke andet at gøre, end at tage et sygt barn med hen for at hente det andet.

Resultatet – opkast i hele bilen.

Der stod jeg med et stakkels opkastende barn, opkast i hele bilen, og en dreng, der skulle hentes fra fødselsdag. Lige et af de øjeblikke, hvor jeg ikke syntes det var særlig sjovt at være enlig forælder og hvor gode råd er dyre. Heldigvis fik jeg hurtigt fat i min søn på 13, fik ham til at skynde sig hjem, fik sat Filippa foran Netflex og en spand og så var det ellers bare at gå i gang med at rengøre bilen og så hente Albert, mens Emil sad i sofaen ved siden af Filippa.

Jeg er alene med mine tre børn. Emil på 13, Albert på 9 og Filippa på 4. At være alene med sine tre børn, betyder, at jeg står med alt, både ansvar og praktisk.

enlig forælder uden stress

Lige meget hvor træt jeg er, når jeg kommer hjem fra arbejde, om jeg er syg, har større beslutninger at tage stillng til, økonomi der skal hænge sammen, hente og bringe m.m., så står jeg som enlig forælder med alt.

Enlig mor uden stress

For mig er det vigtigt, at mine børn oplever en mor uden stress. Også selvom der er meget at se til, når man er alene om tingene. Det er nemt at blive ramt af stress, når man er enlig forælder, for der er meget at se til, og ofte kan det være svært at huske, at der også skal være plads til, at passe godt på sig selv.

Jeg har lært, at hvis jeg skal få hverdagen til at glide og bevare roen, nærværet og mig selv, må jeg jævnligt springe over, hvor gærdet er lavest.

Enlig forælder uden stress – tips til en nemmere hverdag

Her får du mine tips til, hvordan tingene bliver lidt lettere, når man kun er en voksen.

1. Gå en tur hver dag

Jeg sætter altid bilen hjemme og så går jeg ned og henter mine børn. Det betyder, at mine børn bliver hentet 15 minutter senere end hvis jeg var kørt direkte, men det betyder også, at jeg lige får renset hovedet inden jeg går fra en hektisk arbejdsdag. Gåturen hjem fra børnehaven er rigtig rar, for der får jeg snakket og hygget med mine børn inden den igen står på praktiske ting. Jeg er af den overbevisning, at det er federe for mine børn, at være 15 minutter længere i deres dagtilbud og så kunne hygge med mig på hjemvejen end hvis jeg hentede dem 15 minutter før og så var træt efter arbejde.

2. Reserve kontanter

Jeg har altid et par hundrede kroner liggende i kontanter i min pung, så jeg kan sende børnene i Netto efter frostpizzaer, hvis det bare er en af de dage, hvor jeg simpelthen har haft en hård dag på arbejdet og skal passe godt på mig selv.

3. Årstidskasser

I travle perioder er det måltidskasserne fra Årstiderne, der redder mig. De bliver leveret foran min hoveddør og jeg behøver altså ikke, at skulle finde på, hvad vi skal spise og jeg behøver heller ikke købe så meget ind. Jeg er klar over, at det for mange enlige forældre er dyrt med kasserne fra Årstiderne. Men for mig er det en prioritering. Jeg vil hellere være sammen med mine børn stressfrit og med nærvær end jeg vil bruge penge på biografbilletter eller lignenede.

4. Nem aftensmad

Der er dage hvor der er masser af overskud til at lave mad og der er dage, hvor der bare ikke er. Vi kan sagtens spise rugbrødsmadder, spejlæg eller andet der er nemt at lave.

5. Køb  ind til hele ugen

Køb ind en gang om ugen, det kan sagtens lade sig gøre med lidt planlægning.

6. Få hjælp

Mine forældre er fantastiske til at hjælpe mig. Og helt ærligt, uden dem, så var det helt sikkert svært at få tingene til at løbe rundt. De hjælper både med børnepasning når jeg skal undervise i yoga, hjælper med haven og med at smøre børnenes madpakker.

Tak pænt ja, til al den hjælp din familie og venner tilbyder dig. Det kan være med til at forhindre, at du bliver ramt af stress.

7. Nyd de børnefrie weekender

Hver anden weekend er mine børn ikke hjemme. De er hos deres far. De weekender bruger jeg ofte på ikke at lave særlig meget. Jeg farer altså ikke rundt og gør rent, køber ind m.m. Jeg slapper af, læser bøger, tager til yoga, mødes med veninder og bruger måske lidt ekstra tid på min meditationspraksis.

Jeg ved godt, at ikke alle enlige forældrer har en anden forælder, der har børnene ind imellem. Såfremt er det måske en ide at få passet børnene af bedsteforældre eller venner, så der er mulighed for at slappe af.

Er det muligt, så brug dine “børnefrie” weekender på at lade op og slappe af og lav, hvad du godt kan lide at lave. Det er vigtigt, at du fylder dig selv op og er god ved dig selv, så du kan klare det ekstra det kræver at være enlig forældre.

Det er hårdt at være alene med sine børn, der kræves meget af en og jeg er af den personlige holdning, at når man skal være så meget på når man har sine børn, så er man nødt til at slappe rigtig meget af når man har mulighed for det. Ellers mister man sig selv, sit nærvær og sit overskud.

8. Spring over hvor gærdet er allerlavest

Ja, jeg er den mor, der tager gulerodsstave med til klassefesterne i stedet for at lave en eller anden lækker ret til fællesbuffeet. Jeg har ikke tiden og overskuddet til at stå og lave mad, inden jeg skal ud af døren med tre børn.

Jeg giver også mine børn penge med til de børn de skal til fødselsdag hos og det på trods af, at klassens forældre har vedtaget, at vi skal komme med “rigtige” gaver. Jeg har ikke tiden til at rende rundt og køber gave, hver gang mine børn er inviteret til fødselsdag. Skulle jeg gøre det, ville det betyde, at jeg skulle vælge noget rolig tid fra mine børn og dem vil jeg altså hellere være sammen med, en at rende rundt og lede efter en eller anden billig plasticdims, der alligevel hurtigt går i stykker.

Hånden på hjertet, så har jeg det fint med, at springe over hvor gærdet er lavest, hvor som helst det er muligt. Jeg arbejder meget, har tre børn jeg skal holde styr på, give nærvær og trygge rammer. Jeg er ikke nogen superwoman, så for at give mine børn det jeg synes er vigtig, ja, så er der andre ting, (og for mig egentlig ret ligegyldige ting, men sig endelig ikke det til nogen:-). Jeg er nødt til at vælge fra og få tingene til at fungere på bedste vis.

9. uddeliger arbejdsopgaver til dine børn

Mine børn er alle the store nok til, at tage del i de huslige opgaver. Sådan var det ikke da de var små, hvor jeg måtte gøre alting og det husker jeg som en virkelig hård tid. Nu efter de er blevet større, har jeg fremlagt hvad der vi har af huslige opgaver og så har de selv valgt, hvilke opgaver de hver især sørger for.

Det er fedt at deles om opgaverne, og det giver en god fornemmelse af fællesskab i bores familie, at vi i fællesskab sørger for, at tingene virker.

De fleste børn vil gerne føle sig som en vigtig del af familien og vil rigtig gerne være med til, at få hverdagen til at fungere.

Hvordan slipper man for stress som enlig forælder?

Har du gode råd til en nemmere hverdag for enlige forældre, så smid en kommentar.

Derved kan andre få glæde af dine gode råd.

Tak, Mie

Stressset, prøv mit e-kursus “Tag toppen af stressen – 7 dages stressdetox

Du modtager kurset helt gratis

First name
Email

Add A Comment