Hvordan lærer jeg at prioritere mig selv

Hvordan lærer jeg at prioritere mig selv?

Hvordan lærer jeg at prioritere mig selv?

Hvordan lærer jeg at prioritere mig selvKære Mie

Jeg er helt sikkert ramt af stress og har været det længe. Jeg har kognitive forstyrrelser, altså primært problemer med min hukommelse.
Jeg bytter om på ord og kan ikke finde ord. Nogle gange oplever jeg, at jeg er helt blank. Det er vildt frustrerende, for jeg plejer at være rimelig skarp.

Jeg ved godt, at det forsvinder eller ihvertfald bliver bedre, når jeg får stressen ud af min krop. Jeg ved også godt, at en af de måder jeg kan få stressen ud af kroppen på er ved at gøre ting, der er gode for MIG.

Men det er bare så pokkers svært.

Jeg hjælper og prioriterer alle andre end mig selv og sådan har det altid været. Jeg har egentlig tid til at lave ting, der kunne være gode for mig, jeg kan bare overhovedet ikke tage mig sammen og jeg er så træt og så ender det med, at jeg bare ligger på sofaen.

Hvordan bliver jeg selv den vigtigste person i mit liv, hvordan bliver jeg god til at bruge tid på mig selv på f. eks meditation, åndedrætstræning, gåture, kost osv. som er så essentielt for at sænke stressniveauet.

Altså hvorfor er det så svært at prioritere mig selv? Og hvad skal jeg gøre? Hvordan lærer jeg at prioritere mig selv?

Håber du kan hjælpe mig.

Kærlig hilsen

Sanne

 

Kære Sanne

Tusind tak for din mail og tak for, at jeg må besvare den i min brevkasse, så andre også kan få glæde af svaret.

Du rammer nemlig en problematik, som rigtig mange sidder med.

Inden jeg giver dig råd til, hvordan du kan begynde at prioritere dig selv mere vil jeg gerne starte med det du skriver om, at du bare ligger på sofaen.

Jeg tænker, at du ligger på sofaen, fordi du er træt, er fyldt med stress og i virkeligheden ikke orker noget som helst. Du er udmattet fysisk og psykisk af at være stresset og det gennem lang tid.

Når man er stresset, så er der en ting der virkelig hjælper mod stress og det er RO. Så når du ligger på sofaen og slapper af, sover eller ser film, så kan det sagtens være noget af det bedste, du kan gøre for dig selv lige nu.

Hvis kroppen er udmattet og meget meget træt har den brug for hvile, den har brug for at sove og den har brug for ikke at skulle noget som helst.

En del af de stressramte som jeg har i mine individuelle stressbehandlingsforløb og som er så stressede, at de er blevet sygemeldt med stress, fortæller, at de ikke kan andet end at lægge på sofaen. Nogle er så udmattede, at de næsten ikke kan komme ud af sofaen i 3-4 uger. Og det er helt ok.

For der sker nemlig ofte det, at hvis de giver sig selv den hvile, som kroppen har brug for, så begynder energiniveauet stille og roligt at vende tilbage og pludselig oplever de, at de har lyst til at rejse sig fra sofaen, spise frokost med en ven, gå ud og lave lidt i haven osv.

Prøv at mærk efter om det er stress og udmattelse der er årsagen til, at sofaen trækker i dig.

Hvad angår dine kognitive forstyrrelser, så er det desværre en meget ofte set følgevirkning af at være stresset. Og et tegn på stress.

Og får du ikke stressen ud af kroppen, kan de kognitive problemer gå hen og blive permanente i mere eller mindre grad.

Heldigvis er det i de flestes tilfælde muligt at stoppe problemerne og det er muligt for hjernen at reparere sig selv, så hukommelsen vender tilbage.

Meditation og åndedrætsteknikker er et rigtig godt værktøj til at styrke koncentrationen og hukommelsen.

Prøv evt Åndedrætsteknikken Nadi Shodana eller mit Meditationskursus Kom godt i gang med meditation.

Du skriver, at du har så svært ved at prioritere dig selv og gøre noget der er godt for dig.

Jeg får lige lyst til at sætte et billede til dig af et af mine ynglingscitater.

livsglæde

Ofte siger vi ja til andre på bekostning af os selv.

Vi siger ja til ting, der ikke er gode for os, fordi vi gerne vil være søde og hjælpsomme.

Det er ok at sige ja til andre, men det er vigtigt at sige ja til dig selv også.

Vi har kun 24 timer i døgnet og for at prioritere os selv højere og bruge mere tid på os selv, så er der ofte noget, der skal vælges fra.

Hvis du gerne vil gå en tur hver dag og også vil meditere, så kan det være at der er ting, der kan vælges fra, så du har tid til at gøre det, der er vigtigt for dig.

Ofte kan vi få ekstra tid, hvis vi slukker for vores fjernsyn. Hvis du slukker tv’et kl. 20.00 og går i seng kl. 22.00, så har du to timer hver aften, hvor du bl.a kan nå både at gå en tur, meditere eller ligge på sofaen med en god bog.

Sådan sørger du for at prioritere dig selv

De bedste værktøjer til at få prioriteret sig selv er som svaret ovenfor at slukke for dit tv og bruge den tid du får til rådighed til selvforkælelse. Det kan være fodbad, læsning, ansigtsmaske, hvad som helst du godt kan lide at lave.

En anden måde er at sætte de aktiviteter der er vigtige for dig i kalenderen og det før alt det andet.

Hvis du f.eks. gerne vil gå til dans to gange om ugen, fordi det er vigtigt for dig, så sæt de to gange dans om ugen ind i din kalender, inden du sætter alle andre aktiviter ind.

læsning-kan-reducere-din-stressJeg sætter altid min yogapraksis i kalenderen som det første,  når jeg skal planlægge en uge, og så lægger jeg alle de andre aktiviteter ind bagefter. På den måde får jeg de fleste uger lavet yoga det antal gange, der er godt for mig. Jeg har også valgt ikke at se tv om aftenen for istedet af lave min selvforkælelsesritualer, meditation og åndedrætsteknikker. Udover at jeg får tid til de ting der er gode for mig, producerer kroppen også melatonin på det rigtige tidspunkt.

Du skriver at det ikke er tiden der mangler, men at du bare ikke får gjort de ting der er gode for dig. Prøv at starte med at sætte det du gerne vil i kalenderen – start emd en enkelt ting og når den er integreret i din hverdag, kan du vælge at øge antallet af aktiviteter hvis du har brug for det.

Og hold så fast. Det er så nemt at lade være med at gøre der ting der er gode for os og det kræver viljestyrke at få det gjort.

Jeg håber, du er blevet lidt klarere på, hvordan du kan blive bedre til at prioritere dig selv.

Har du brug for yderligere hjælp og ideer til, hvordan du kan prioritere dig selv, så er det et område som vi arbejder meget med både på mine individuelle stressbehandlingsforløb, coachingforløb og på Online forløbet Slut med stress.

Det vigtige er, at du gør de ting der er gode for dig.

Kærligst Mie

Mie Fabricius

Hvordan lærer jeg at prioritere mig selv?

Har du gode erfaringer eller råd til Sannes spørgsmål må du meget gerne skrive dem i kommentarfeltet herunder.

Tak♡♡♡

Add A Comment