introvert

Introvert? – Derfor elsker jeg at være introvert

alenetid

Er du også introvert?

Jeg elsker at være introvert, men sådan har det ikke altid været.

I mange år prøvede jeg mere eller mindre, at tilpasse mig den ekstroverte verden og den måde at være på.

Jeg pressede mig selv til at være meget social, meget mere snakkende end jeg er naturligt og sagde ja til weekendophold med venner og kolleger, som jeg egentlig vidste bare ville “tage” den tid, jeg havde mulighed for at bruge på, at være alene og lade op.

Helt galt gik det i mit ægteskab med min datters far (både han og hans børn er meget ektroverte), hvor jeg  fandt mig selv i en situation, hvor jeg både skulle være ekstrovert i mit job og på hjemmefronten, og hvor jeg ingen af stederne blev mødt med forståelse for, at jeg var introvert og havde brug for ro, tid til til at lade op og tid hvor jeg blot var mig selv.

Resultatet af det blev, at jeg i mit forsøg på at tilpasse mig andres forventninger til mig, udmattede mig selv og cravede alenetid så meget, at jeg kunne mærke, længsleni hver en celle i min krop.

På et tidspunkt gik det op for mig, at manglen på alenetid gjorde mig alvorligt stresset og det var en lettelse at opdage, at det var en af årsagerne.

 Jeg kunne ikke bo sammen med min datters far og hans børn, for hverken jeg eller mine to drenge som også er introverte, ville komme til at trives i et hjem, hvor der ikke var plads til, at det var naturlig, at have behov for stilhed og hvor jeg ikke kunne trække mig og være alene.  

Nu bor jeg alene med mine tre børn og har skiftet et hektiske job ud med livet som selvstændig (som nu også til tider kan være hektisk:-) med arbejdsopgaver, der giver mig energi frem for at dræne. Dette gør også, at det er nemt for mig, at prioritere at have en hverdag, hvor alenetid, ro, skovture og yoga er en stor del af dagen. 

 

squart yin yoga

Introvert vs ekstrovert

Når man er introvert fungerer hjernen på en anden måde, når man er ekstrovert. Introvert handler ikke, at man er genert eller usikker. Jeg kan f.eks være social, undervise andre og sagtens være på. Jeg skal bare sørge for, hele tiden at have en balance mellem at være på og være alene. 

Introverte kan nemt føle sig overvældet, når de i længere tid er i stimulerende omgivelser og sammen med andre og det er faktisk sådan, at deres hjerne aktivitet er særlig høj, når de er alene. Sommodsætning hertil, er hjerneaktiviteten hos ekstroverte lavere, når de er alene og højere i stimulerende omgivelser sammen med andre. Ekstroverte nyder, at være sammen med andre og kan rent faktisk føle sig understimulerede ved manglende selskab og i situationer hvor de er for meget alene. 

Når det så er sagt, så har ekstroverte også brug for stunder med alenetid, bare ikke i så stort et omfang som introverte. 

 

Sådan passer du godt på dig selv som introvert

Accept

Hvis du ikke accepterer, at du har brug for tid alene til at lade op og at du er mere introvert end dine omgivelser, så ender det højst sandsynligt med stress og med, at du lever et liv, hvor du hele tiden synes, at du skal tilpasse dig noget, du ikke er. 

Med accepten kommer en meget større glæde, for nu er det muligt, at tilrette livet, så du lader dig selv op i stedet for at dræne dig selv.

Alenetid og tid med andre

Lad der være (masser) af plads til alenetid i din ugekalender. Alenetid giver dig luft, tid til dine tanker, gør at du lader op, bedre kan lytte til dig selv og bliver meget gladere. Gå lange ture alene, læs en bog på sofaen eller tag ind i mellem i sommerhus alene. Det er vigtigt at de personer, der er vigtige for dig i dit liv, har en forståelse for din natur og støtter dig i den. Forklar eventuel, at du har brug for alenetid hver dag for at trives, det kan være svært for ekstroverte at sætte sig ind i og forstå, fordi de jo slet ikke kan genkende behovet hos dem selv.  

Selfcare

Pas godt på dig selv – Hver evig eneste dag!

Lav aktiviteter der fylder dig med energi, såsom yoga, gåture, alenetid, en eftermiddag på sofaen. 

Brug en stund på at tænke over, hvornår du er mest glad og over, hvilke aktiviteter, eller ro der fylder dig med energi. Det du kommer frem til, skal være en del af dit liv, for det er det, der nærer dig. 

Det kan være super skønt og fylder os alle med energi at være social og sammen med andre skønne mennekser. Introverte skal bare ofte være opmærksomme på, at de hurtigere bliver fyldt op og at der mellem det sociale, også er plads til alenetid. 

Jeg ved f.eks, at selvom jeg holder meget af mine venner og elsker at være sammen med dem, så skal jeg ikke med dem på weekendture i sommerhus. Jeg vil derimod gerne med på hotel, hvor jeg kan trække mig til mit eget værelse, når behovet for en stund alene melder sig.  

Vælg et arbejde der nærer dig

En meget stor del af arbejdsmarkedet er præget af ekstroverte og succes bliver ofte målt i, hvor ekstroverte vi er. Introverte og ekstroverte supplerer hinanden rigtig godt, da vores fokus er forskelligt og formår man som introvert at være på en arbejdsplads, der sætter pris på de fantastiske kvaliteter en introvert har er det super. 

Jeg har valgt et liv som selvstændig, med en hovedvægt af arbejdsopgaver, hvor mine introverte kvaliteter er en kæmpe styrke – og så er det vigtigt for mig, at have en hverdag, hvor jeg selv kan vælge om jeg vil bruge min frokostpause på at gå en tur eller meditere.  

Stresset?

Modtag mit mail-kursus Tag toppen af stressen og kom af med den værste stress.

.

Name:

Email:

Derfor elsker jeg at være introvert

En introvert har så mange fantastiske kvaliteter, som vores verden efter min menig lige nu, har rigtig meget brug for. 

En introvert er god til at lytte og meget empatisk

En introvert er rigtig god til, at lytte til hvad du har på hjertet. Jeg har flere steder læst, at det skulle være fordi vi skulle være mere generte. Det er sikkert tilfældet for nogle, men jeg tror snarere, at det er fordi introverte ofte er meget empatiske mennesker, som er gode til, at sætte sig i andre menneskers sted og som er i stand til, at give andre mennesker plads. Introvertes nervesystem er mere sensitivt og derfor er det indstillet til, at kunne lytte til og mærke andre mennesker. 

Introverte er ofte helt ok med, at gøre ting alene

Ofte trives introverte med at gøre ting alene, de kan godt lide at side alene og fordybe sig. 

De er også ofte helt ok med, at lave ting alene og at rejse alene. 

Introverte kan naturligvis sagtens nyde at gøre ting med andre alligevel og kan også gode til, at arbejde sammen med andre. 

 

En introvert tænker dybt over tingene

En introvert er tænker (det gør en ekstrovert naturligvis også:-) længere og dybere over tingene. Det gør introverte gode til at reflektere over tingene, det gør selvfølgeligogså, at der skal være fokus på, at tænke positive tanker, da sindet ellers kan blive forført at de mere negative.

En introvert elsker alenetid

De fleste introverte elsker at tilbringe tid alene. Det er i alenetiden, de lader op, finder overskud og glæde – som de herefter bringer med sig ud i deres verden. Alenetid og stilhed er et godt sted, at mærke sig selv og det er også oftest sådan, at jo mere alenetid og ro en introvert har, des  mere flow i livet føler de og jo flere kreative ideer dukker der op.

 

 

selvkærlighed
Meget mere selvkærlighed?

Modtag skønne forkælende tips til, at få mere selvkærlighed i dit liv. 

.

Name:

Email:


Er du introvert?

Skriv gerne nedenfor i kommentarfeltet, hvad du oplever som dine største styrker som introvert.

Skriv også gerne, hvad der giver dig energi og hvordan du lader allerbedst op.

Namaste

♡♡♡

Mie

Comments

 1. Vanessa

  Tak for en fin artikel 🙂
  Det kan sommetider føles som om, at internettet kan tilbyde masser af artsfæller og forståelse for introversion, men den fysiske verden fortsat er meget domineret af ekstrovert adfærd. Synes det er virkelig rart at være introvert. Det føles kun som et problem, når jeg er i et selskab domineret af ekstroverte. For så føler jeg mig anonym og usynlig og vil hellere forlade selskabet end at dræne mig selv med unødvendige anstrengelser.

  Min største styrke som introvert er at tage ind. Lidt som når musik strømmer ind i ørerne, eller man lader et billede sive ind gennem øjnene og ind i sjælen.
  At reflektere er også en stor styrke. At lægge mærke til andre og have empati. Skabe balance. At nyde at gå i gang med en opgave på computeren. At bruge tale, når jeg har noget at sige.

  Lader op på mange måder. Naturen. En bustur med få passagerer, brændeovn, karbad, at være i rum med et roligt menneske, hvor man hygger med hver sit. Ordne have, se film om universet eller andet, læse reflekteret litteratur. Klassiske koncerter, foredrag… også fordi det er rart at være i et selskab af mennesker, der også er stille og opmærksomme for at tage ind.
  TED talks, flyvetur ved vinduet, arbejde med pc på cafe eller læsesal. Massage, sang 🙂

 2. Helle Malling Beck

  KÆRE Mie
  Tak for den meget fine beskrivelse og deling af det at være introvert! Det vækker utrolig meget genklang i mig, og det er befriende at læse din beskrivelse.
  Jeg har det nøjagtig lige sådan og har haft det i mange år. Men jeg har aldrig vovet at tage den fulde konsekvens af det, jeg føler , og slet ikke som du virkelig har haft mod til.
  Det jeg giver mig selv er visse tidsrum til at skrive og komponere. At skrive er det bedste jeg ved, og det lader mig op og nærer min sjæl . Jeg tager en uge om året alene for at skrive. Og være alene. Det er skønt, men slet ikke nok.
  Styrken ved min introverte side er fordybelsen, det, at komme ordentligt i kontakt med sig sekv, kreativiteten , og den indre harmoni der også kommer andre til gode.
  Din overskrift talte derfor meget til mig, og det var meget befriende og inspirerende at læse , så jeg fik lyst til at sige tak og skrive med det samme.
  Kærlig hilsen Helle

Add A Comment