Kløe – er det på grund af stress?

Hej Mie

Jeg læste et sted på nettet at man kunne skrive til dig på denne e-mail, hvis man havde spørgsmål. 

Jeg pt sygemeldt pga. stress og har været det i snart 2 mdr. indtil videre….
Jeg talte med en mand som havde nervesmerter i benet. Han blev undersøgt af en neurolog mv. Konklusionen var at han ikke fejlede noget i benet, men at hjernen fik ham til at tro, at han havde smerter, grundet stress. Som jeg har forstået det, for at kroppen dermed tvinges til at sænke tempoet.
Det fik mig til at tænke, måske det var samme årsag at jeg har oplevet en kløe på ydersiden af højre lår igennem længere tid, især om natten, så slemt at jeg vågnede pga. det. Der var intet at se på huden. Jeg har aldrig haft det før. Jeg er ikke overfølsom overfor noget. Jeg har ikke allergi. Jeg spurgte lægen om det måske kunne skyldes tryk på nerverne til de pågældende dermatomer (hudområder), men det mente lægen ville give smerter og ikke kløe. Dermed fandt jeg aldrig ud af hvad årsagen var. Jeg har nu bemærket at jeg ikke har haft den kløe i ca. 4-5 uger – altså efter jeg er blevet sygemeldt og har mere tid til mig selv, til at slappe af og sætte fokus på at afstresse mig selv vha. bl.a. motion, meditation, dybe vejrtrækninger osv.
Har du hørt om noget lignende før?
Tror du at det kan tænkes at min kløe skyldes stress?

Jeg har også hørt (ved ikke om jeg har forstået det rigtigt), at når man har stress i kroppen så dannes der også for meget kortisol (både i kroppen og i hjernen).
For kroppens vedkommende skulle det efter sigeligt bevirke at den øget mængde kortisol i kroppen får leveren til at omdanne det vi spiser til fedt og derefter fordeler det i kroppen med det samme, i et forsøg på at tvinge kroppen til at slappe af ved at gøre den tung og træt. Det er således ikke muligt at tabe sig når man har stress. Flere har sagt til mig at jeg ikke skal forvente at kunne tabe mig, så længe jeg har stress / ubalance i nervesystemet.
Ved du om det virkelig kan være rigtigt?

Kh Mig

Hej Mig

Tak for din mail og dine spørgsmål.

Det er rigtigt at det kan være svært at tabe sig og at man ofte tager på i vægt, når man er stresset. Dette kan skyldes flere ting. Bl.a en ubalance i hormonerne samt at kroppens længerevarende kamp/flugt tilstand, gør at kroppen holder fast på det den kan for at sikre at du overlever. Når du er i kamp/flugt tilstand gør kroppen alt hvad den kan for at få dig til at overleve. Så ved at opbygge depoter du kan tære af i nødsituationen, hjælper den dig med at overleve. 

Når vi tager på i vægt pga stress kan det også skyldes, at binyrerne udskiller mere kortisol,  når det sker udskiller du også mere glucose til blodbanerne, for at give dig energi til at løbe væk (kæmper eller flygte) med den fare, som du er udsat for. 

Mange mennesker begynder at spise mere sødt (og salt) når de er stressede fordi de har brug for den hurtige energi som sukker giver, ligesom mange erstatter den sunde mad med take-away mad og mad med flere kulhydrater, Og spiser du flere kalorier ind du forbrænder, vil du også tage på.  

Når vi spiser meget sukker lagrer kroppen det, mange oplever at det sætter sig ved maveområdet og på lår og baller. Det der altså sker igen og igen er, at du kommer i en stressfuld situation, kroppen (binyrerne) frigør kortisol ud i kroppen, dette fører til en vægtøgning og en øget trang til at spise sukker, hvilket igen fører til en vægtøgning.

I mine Holistiske Stressbehandlingsforløb, hvor vi styrker kroppen samtidig med, at stressen kommer ud af kroppen, ser jeg ofte, at vægten stabiliserer sig igen i takt med, at stressen forsvinder og energien genfindes. 

Mht kløe under stress så ja, det kan sagtens forekomme. Når stressen begynder at styre kroppen, kan kroppens stressrespons godt overaktivere vores nervesystem og vores immunsystem, hvilket godt kan resultere i at kroppen klør. Måske har du genetisk tendens til tør hud, dermatitis eller eksem, en tilstand du sagtens kan holde nede eller helt væk når du ikke er stresset, men som viser sig, når du er stresset. 

Det er også vigtigt at huske, at når vi er stressede, så sender kroppen signaler til os, for at få os til at forstå, at der er noget galt og at vi skal sætte tempoet ned. Det kan være hovedpine, koncentrationsbesvær, øget tissetrang eller som du fortæller kløe. 

Kroppen er fantastisk og det er godt giver ud, at sætte egoet til side, lytte til kroppen  og rette ind efter, hvad den fortæller os. 

Kærligst Mie

Add A Comment