lavt stofskifte stress

Lavt stofskifte – forværrer stress (også) dine symptomer?

Lavt stofskifte – forværrer stress (også) dine symptomer?

Stress er som GIFT for din krop og for dit lave stofskifte

Det var beskeden fra den privatpraktiserende endokrinolog, jeg konsulterer i forbindelse med mit lave stofskifte under en konsultation for et par år siden.

Jeg sad til konsultationen og var lettere frustreret over, at jeg igen havde så mange symptomer på for lavt stofskifte.

Jeg var skiftet til naturlige stofskifte hormoner et år forinden og havde haft rigtig stor succes med det, jeg gjorde alt det rigtige i forhold til den kost og de kosttilskud, der normalt gjorde, at jeg kunne holde mig symptomfri, men alligevel havde jeg rigtig mange af de symptomer på for lavt stofskifte, som jeg gjorde så meget for at undgå.

lavt stofskifte stressForud havde jeg haft et par måneder med alt for megen fart på og helt klart for mange arbejdsopgaver.

Jeg havde haft dage, hvor mængden at stresshormoner var blevet øget i min krop. Jeg havde ikke lige fået gået den daglige gåtur og heller ikke fået lavet helt så meget yoga, som jeg plejede, fordi jeg havde rigtig travlt med nogle tiltag i min virksomhed, samtidig med, jeg havde sagt ja, til eksterne arbejdsopgaver.

Det i kombination med en DNA-profil, der viser, at jeg har sværere ved at få stresshormoner ud af kroppen end de fleste andre mennesker, gjorde, at jeg på lavt stofskiftesymptomer-siden blev langt bombet tilbage.

Jeg måtte give endokrinologen ret – stress er som gift for min krop. Og der skal desværre ikke mere end et par dage med stress til, førend jeg bliver sovset ind i stofskifte symptomer. Stress er det værste, jeg kan byde min krop og lige præcis derfor, gør jeg meget for at leve et liv, der kan være så stressfrit som muligt.

Lavt stofskifte

Lavt stofskifte er en sygdom der efterhånden rammer desværre flere og flere danskere, heraf en overvægt af kvinder.

Der kan være mange årsager til lavt stofskifte. Mit eget blev udløst i 2005, da jeg var gravid med min søn Albert, men inden da havde jeg levet et hektisk stresset liv, godt nok med en generelt sund kost, men helt sikkert med alt for mange kulhydrater, herunder en del glutenindeholdige produkter.

Derudover er jeg genetisk disponeret for denne form for sygdomme, ligesom både min farmor og min far har sygdommen eller lignende autoimmune problematikker.

Begynd din rejse mod et stressfrit liv med e-kurset Tag toppen af stressen – Det koster ikke en krone

Typiske symptomer på for lavt stofskifte

Listen på symptomer på lavt stofskifte er rigtig lang og kan variere for person til person. Nedenstående symptomer er dog nogle som alle jeg har mødt med for lavt stofskifte jævnligt eller altid har.

Træthed

Hjernetåge

Hårtab – evt. også det yderste af øjenbrynene

Tør hud

og for nogle fastlåst vægt

Vores skjoldsbruskirtel arbejder sammen med binyrerne (dem der sidder lige over nyrerne og bl.a. producerer stresshormonet kordisol).

Når vi har for mange stresshormoner i kroppen, påvirker det vores metabolisme og vores skjoldbruskirtels funktion sløves. Det har betydning for mængden af t3 og t4 hormoner, som falder ligesom konverteringen fra t4 til t3 bliver forringet og som derved kan føre til, at reverse t3 bliver for højt. Kroppen har naturligt brug for en balance mellem disse hormoner og når vi bliver stresset, rykker vi i større eller mindre grad ved denne balance – ligesom vi derved rykker ved den naturlige balance i stort set alle hormoner i vores krop.

 

3 måder at holde dig fri for stress, når du har lavt stofskifte

Har du lavt stofskifte er det en god ide, at indarbejde vaner og have et liv, der har fokus på grounding og som holder dig stressfri. Vælg det der gør dig godt og glad. Du har en kronisk sygdom, der vil give symptomer, men med en sund stressfri livsstil kan du leve på en måde, så generne fra sygdommen mere eller mindre forsvinder.

I mit eget tilfælde bestemmer den måde jeg lever på, om jeg har symptomer fra Lavt stofskifte og Hashimotos eller ej.

Nedenunder ser du mine 3 favoritter – som jeg praktiserer hver eneste dag

individuel stressbehandlingGå en tur i naturen 

Naturen healer og din krop har godt af den motion en gåtur giver.

Samtidig så er en gåtur en mere skånsom form for motion end f.eks. løb for dig med lavt stofskifte. Løb kan i øvrigt være svært for nogle lavt stofskifte ramte fordi energien ikke kan omsættes hurtigt nok.

Jeg er overbevist om, at naturen healer vores kroppe,  sind og sjæl og jo mere vi lever med naturens rytmer og og mærker naturen, des mere healer healer vi og jo bedre har vi det. Så slut for elektronikken, træk stikket og giv dig selv alenetid i naturen. Gå en tur udenfor med bare tæer, så du kan mærke groundingen og energien fra jorden. Sungazing (du kigger på solen når den står og og går ned) er også en rigtig god måde at heale dine mitokondrier og grounde dig selv.

At være i naturen hver dag giver dig plads til at heale, og mærke din intuition og sjæl.

Åndedrætsøvelser

Åndedrættet er kroppens tilstandsbarometer og du kan, ved at arbejde med dit åndedræt sænke stressniveauet i din krop markant.

Jeg har selv en daglig prayanama-praksis (arbejde med åndedrættet) bestående af 3 forskellige åndedrætsteknikker.

En teknik som er sikker for alle at bruge og som jeg både selv har rigtig god erfaring med og som mine klienter i Individuelle stressbehandlingsforløb også laver er åndedrætsteknikken Nadi Shodana. Prøv at udføre den hver dag i 2 uger og mærk helt sikkert en forskel.

Hold pauser

Rigtig mange af de stressramte jeg sidder i Individuel Stressbehandling med har glemt at lade små pauser være en del af hverdagen.

Jeg har tilrettelagt min arbejdsdag på en sådanne måde, at jeg først starter med at sidde med klienter kl 10.00, altså efter jeg har nået at lave yoga eller løbe en tur.

Jeg har også lagt en times frokost pause ind, hvori jeg kan nå en lille runde i den skov, jeg heldigvis bor meget tæt på. Jeg har besluttet, at jeg vil have så få symptomer på for lavt stofskifte som overhovedet muligt, og hvis jeg vil det, er jeg også nødt til at tilrettelægge mit liv og arbejdsliv efter det.  Det fede ved, at have en arbejdsdag, med længere pauser er, at jeg en helt vildt meget mere effektiv, når jeg så sætter mig for at arbejde og jeg er frisk og fuld af overskud, når jeg sidder med mine klienter.

Måske tænker du, at det lyder rart, men at du ikke har mulighed for at tilrettelægge din arbejdsdag med pausetid. Det er helt sikkert muligt at få flere pauser ind i hverdagen, man skal bare også ville tage dem uanset, hvad man tror andre tænker, eller hvad ens egen samvittighed siger – især hvis du har for lavt stofskifte.

Du kan ikke køre derudaf og må tage dig rigtig godt af dig selv.

Har du brug for min hjælp til at finde ud af, hvor du kan lægge dine pauser, er du altid velkommen til, at booke en coachingsession.

Er du allerede stresset

Hvis du allerede oplever, at stress giver dig masser af symptomer på for lavt stofskifte, så anbefaler jeg, at du starter med, at få stressen ud af kroppen med masser af ro, små gåture og selvkærlighed.

Husk, at med lavt stofskifte er det ikke sikkert, at du kan køre i det gear, andre der ikke er ramt kan.

Vent med kosttilskud og kost-ændringer og start med at få stressen ud af kroppen. Tænk på, at stress er ligeså skadeligt for din krop som rygning og når man ryger, kan man spise helt vildt sundt, men rygningen har stadig en stor skadelig effekt på kroppen.

Synes du det er svært at få stressen ud af kroppen på egen hånd, så få hjælp.

Kom af med din stress en gang for alle og vær god ved dit for lave stofskifte

Det er heldigvis muligt at gøre rigtig mange ting i forhold til levevis, kost, og kosttilskud, for at have så få symptomer på for lavt stofskifte som muligt. Men du får først rigtig effekt med dine tiltag, hvis du har stressen ude af kroppen.

Jeg får mange henvendelser fra andre med lavt stofskifte, som er nysgerrige på, hvordan det er lykkes mig, at leve med så få symptomer, at jeg har det godt stort set hver eneste dag. Til dem anbefaler jeg altid, at starter med Individuel Stressbehandling, så de hurtigst muligt kan komme af med de stressreducerende tiltag der er de rigtige for dem.

Du er altid velkommen til, at booke et Individuelt stressbehandlingsforløb hos mig.

Med lavt stofskifte kan det være rigtig rart, at få hjælp af en, der rent faktisk ved, hvordan stress påvirker sygdommen og øger symptomerne.

Bor du langt fra Hillerød, tager vi bare sessionerne over Skype eller via telefon.

Du kan læse mere om Individuel Stressbehandling her

Du booker Individuel Stressbehandling her

Du kan tage dit første skridt mod et stressfrit liv ved at tilmelde dig mit e-kursus tag toppen af stressen – Det koster kun din mailadresse.

Du tilmelder dig tag toppen af stressen her

Add A Comment