melatonin

Melatonin – Sådan booster du melatonin naturligt

melatonin

Melatonin

Du kender sikkert allerede hormonet Melatonin, det hormon der hjælper os med at regulere vores søvn og søvnrytme, men vidste du, at du selv kan booste mængden af melatonin i din krop og derved forbedre din søvn og søvnkvalitet?

Melatonin dannes af aminosyren tryptofan, der først danner seratonin (forløberen for melatonin og medvirkende til godt humør) og så melatonin

Melatonin produceres i hjernen, i vores pineal kirtel, og i vores nethinde.  Mængden af hormonet i vores krop er på sit højeste i 10-12-års alderen og falder med alderen. Hvis du har hørt melatonin optalt som ungdommens hormon er det bl.a derfor.

Rigtig mange mennesker producerer for lidt melatonin og det går ud over deres søvn. Når det sker får de ofte melatonin udskrevet af lægen. 

Melatonin er på recept i Danmark, men du kan købe det i helsekostforretninger i andre europæiske lande. 

Jeg kan godt finde på at bruge melatonin til mine stressbehandlingsklienter, hvis jeg vurderer, at der skal mere til, end de søvnforbedrende tiltag, jeg starter med at hjælpe dem med og hvis jeg vurderer, at min klient bare skal have lov til at sove.

Der er heldigvis ikke noget i vejen med, at indtage melatonin i et par uger, hvis søvnen driller. Det skal vejes op imod, hvor ødelæggende det er for os, hvis vi igennem længere tid har en meget negativt påvirket søvnkvalitet. Et par uger på melatonin, kan få os tilbage i søvnen og vise os, at vi godt kan sove, mens vi arbejder på, at få stressen ud af kroppen og på, at booste kroppens niveau af melatonin. 

Hvis du overvejer at tage melatonin som tilskud, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at når du tilfører melatonin i pilleform, så oplever kroppen, at hormonet er i kroppen og derefter nedsætter den den naturlige produktion. Det er som sagt ok et par uger, hvis du har brug for hjælp til at sove, men herefter er det bedre, at hjælpe kroppen med at optage det fra naturlige kilder.

 

Faktorer der forhindrer produktionen af melatonin

Det moderne menneskes måde at leve på, har desværre en kedelig effekt på  produktionen af melatonin og faktorer som elektrisk lys, overvægt, natarbejde, det blå lys fra skærme og det faktum, at vi ikke længere lever med naturen og heller ikke følger naturens naturlige døgnrytme spiller ind. Så hvis du oplever søvnproblemer, kan du starte med at se på, om du kan fjerne følgende: 

Alkohol – selvom alkohol er kendt for at kunne få os til at falde i søvn, så forhindrer det rent faktisk den naturlige produktion af melatonin.

Skærm – vores øgede forbrug af skærme forhindrer desværre vores produktion af melatonin. Vores kroppe tolker skærmenes blå lys som dagslys og producerer derved ikke den mængde melatonin vi har brug for til for at falde i søvn og til at holde os i søvn hele natten. Sluk skærmen et par timer før du skal sove. Hvis det er helt umuligt for dig (det er bare en vanesag) for dig, så brug som minimum blåt lys briller. De kan købes uden styrke og koster ikke så meget. 

Elektrisk lys – elektrisk lys har også effekt på vores produktion af melatonin. Med mindre du bor på landet, hvor der er helt mørkt, så anbefaler jeg alle der bor ved gadebelysning, at have mørklægningsgardiner i soveværelset.

Sådan booster du melatonin naturligt

Der er heldigvis rigtig meget, som vi kan gøre for at booste melatonin naturligt i vores krop, vi kan bla. sørge for at spise fødevarer, der naturligt indeholder melatonin. 

Jeg synes selv, at det vigtigste er, at starte med at fjerne de ovenfor stående faktorer, der forhindrer produktionen af melatonin. Så væk med alkohol (ihvertfald hvis du har søvnproblemer), skærm inden sengetid og så op med mørklægningsgardinerne, så er du allerede godt på vej. Sungazing, både når solen står op og når den går ned og mere tid i naturen er også en rigtig gode måder, at hjælpe kroppen tilbage til den naturlige produktion af melatonin. 

Mine egne erfaringer og de erfaringer jeg har gjort mig med mine stressramte klienter i forløb er, at faste sengetider og en fast aftenrutine også øger produktionen af melatonin og skaber bedre søvn.

Fødevarer der indeholder melatonin

fødevarer der indeholder melatonin

Der findes heldigvis en del fødevarer, der naturligt indeholder melatonin. Spis dem til aftensmaden og evt. som en snak inden sengetid. 

Det kan være en god ide, at være opmærksom på også at spise fødevarer, der indeholder B6 vitamin, da B6-vitaminet er vigtigt i forhold til at producere melatonin. Og så naturligvis fødevarer, der naturligt indeholder melatonin. 

Spis gerne nedenstående fødevarer:  

  • bananer
  • mandler og mandelmælk
  • græskar og græskarkerner
  • æg og fisk
  • nødder, gojibær og frø
  • kød som kalkun, kylling, tun og bøf
  • bønner, avokado, kartorfler

Opskrift på smoothie der booster melatonin

1 banan

2 dl mandelmælk

1 spsk græskarkernepulver

1 håndfuld frisk spinat

1 ts honning

lidt muskatnød

Alle ingredienserne blendes og nydes

Del dine erfaringer med melatonin

Hvis du har viden om melatonin, melatonin i kosten eller med at tage melatonintilskud som jeg ikke har fået med her, er du meget velkommen til, at dele det med mine læsere og mig, tak!

Comments

  1. Mette Vigh-Larsen

    Jeg drikker et glas mælk ved sengetid. Sover godt. Alder : 84 år

Add A Comment