Oplev mindre stress med åndedrætsteknikker

Oplev mindre stress med åndedrætsteknikker

Oplev mindre stress med åndedrætsteknikker

Åndedrættet er vores tilstandsbarometer og afspejler vores sindstilstand

Når vi er stressede glemmer vi ofte at trække vejret. Vejrtrækningen bliver forkortet, hektisk og vi føler os måske forpustede. Resultatet heraf er, at vi bruger vores energiressourcer og ophober affaldsstoffer i vores krop.

Vi trækker vejret mellem 20.000 og 30.000 gange hver dag og da vi altid har åndedrættet med os, kan vi nedsætte vores stressniveau ved bevidst at arbejde med vores åndedræt. Bare det at tage nogle rolige, lange åndedrag, hjælper os til at blive roligere.

Vores åndedræt fortæller os rigtig meget om, hvordan vi har det og om, hvordan vores krop har det.

Ved at arbejde bevidst med vores åndedræt kan vi skabe et roligt åndedræt og herved et rolige sind.

Hvordan føles dit åndedræt?

Hvornår har du sidst sat dig ned og mærket dit åndedræt?

Altså sådan rigtig mærket dit åndedræt.

Hvordan har du det egentlig?

Prøv et øjeblik at sætte dig ned på en stol eller på gulvet og gør så følgende:

  • læg en hånd over brystet og en på maven.
  • Luk øjnene og gør så ikke andet end at mærke dit åndedræt
  • Udforske dit åndedræt.
  • Sid her et par minutter.

Hvad fortæller dit åndedræt dig? Noter det evt. ned. Det kan være super givtigt.

Det fortalte mit åndedræt mig, da jeg var stressramt

Dengang jeg var fyldt med stresshormoner, havde jeg overhovedet ingen kontakt til mit åndedræt. Jeg kunne jeg næsten ikke mærke åndedrættet, og det jeg i det mindste kunne mærke var, at det var forkortet og at det føltes som en knude af stagnering oppe i den øverste del af brystkassen.

Det åndedræt gik jeg rundt med rigtig længe, muligvis måneder og år.

Skræmmende synes jeg, for vores krop og vores sind har det allerbedst, når vores åndedræt er flydende og fyldigt.

Når vi er stressede er det meget nærliggende at arbejde med åndedrættet. Åndedrættet har vi altid med os og vi kan arbejde med det hvor som helst.

Prøv bl.a. næste gang du føler dig stresset eller anspændt at trække vejret dybt ned i maven. Du vil helt sikkert allerede efter nogle få dybe vejrtrækninger mærke en effekt.

Forestil dig så, hvilken effekt det vil have, hvis du arbejder aktivt med dit åndedræt. Tænk på den ro det vil skabe og den afspændthed du vil opnå.

Oplev mindre stress med åndedrætsteknikker

Prayanama – Vejrtrækningsteknikker

Indenfor yoga arbejder vi rigtig meget med vores åndedræt. Det kaldes Prayanama. Prayanama er en del af de 8 lemmer og kan også kaldes åndedrætskontrol.

Vejrtrækningen og vejrtrækningsteknikkerne bliver vægtet utrolig højt og det er ikke så mærkeligt, da vejrtrækningen, Prana, bliver betragtet som livsenergien. Yogatankegangen er, at et sundt åndedræt giver et roligt sind og et godt liv.

Spændinger og stress skaber blokader i kroppen og forhindrer herved livsenergien i at flyde frit. Det er derfor vigtigt, at vi arbejder aktivt med at løsne spændinger og med få åndedrættet til at flyde mere frit. Det er det man inden for yoga gør med de blide stræk i yogastillingerne og med den øget fokus på åndedrættet.

Den bedste åndedrætsteknik til dig med stress

Der findes et utal af åndedrætsteknikker og der er ikke nogen der for alle er den bedste. Der er dog et par stykker som jeg gerne vil anbefale til dig, der vil reducere din stress. Begge teknikker har jeg rigtig god erfaring med virker for både deltagere på mine stress/yoga forløb og på mine 1:1 stresscoaching.

  1. Den første teknik er den du blev præsenteret for øverst i dette indlæg, men vi ligger lidt mere på her. Du behøver blot at sidde roligt på en stol, eller på gulvet og række vejret alt imens du holder en hånd på maven og en på brystet. Her kan du bevidst trække dit åndedræt ned i maven, så du føler at åndedrættet bevæger din hånd.  Efter lidt tid, kan trække vejret bevidst til brystet, til der hvor din hånd hviler. Og måske kan du tilsidst lave vejrtrækninger, hvor du mærker både hånden på maven og den på brystet bevæge sig. Sid gerne her 5-10 minutter.
  2. Den anden teknik hedder Nadi Shodana, vekselåndedrættet og går ud på, at du sidder eller ligger  med lukkede øjne og skiftevis trækker vejret ind gennem venstre næsebor og ud gennem højre, for herefter at trække vejret ind gennem højre næsebor og ud gennem det venstre. Også denne teknik kan du med fordel sidde med 10 minutter.

nadi shodana - Yogaoasen

Begge ovenstående teknikker er sikre at lave. Du kan evt. starte med den første teknik og når du har en følelse af, at den hjælper dig, kan du gå videre til den næste.

Det kan sagtens være, at du til at starte med kan føle, at det er svært at arbejde med dit åndedræt. Særligt hvis du ikke er vant til det.

Vil du lære mere om Åndedrætsteknikker og om, hvilke teknikker der kan hjælpe dig?

Du kan mærke mere til, hvordan arbejdet med åndedrætttet og særlige åndedrætsteknikker føles i din krop på mit forløb Stressfri Med Yoga. Her underviser jeg dig bl.a. i gavnlige åndedrætsteknikker og hjælper dig med, at skabe bedre plads til dit åndedræt.

Læs mere om Stressfri Med Yoga og se, hvornår jeg holder næste forløb.

Skriv gerne en kommentar om, hvordan de to åndedræts teknikker virker for dig. Skriv gerne en kommentar hvis du har gode råd til, hvordan man som stressramt kan arbejde stressen ud af kroppen med åndedrætsteknikker.

Hermed kan dine erfaringer også hjælpe andre stressramte.

 

Add A Comment