ro og grounding nadi shodana

Sådan finder du ro og grounding i en travl tid

Sådan finder du ro og grounding i en travl tid.

Nedenfor finder du 3 øvelser fra yogaens fantastiske verden, der kan give dig ro og grounding i juletiden, eller når som helst du har brug for det. 

Hvad gør du hver gang du er inde i en særlig travl periode?

Hvis du er som rigtig mange andre, så skruer du ned for de aktiviteter, der gør dig godt og som giver dig overskud og ro, for at finde tid til det, du har travlt med at nå.

Resultat – tankemylder, søvnbesvær og indre uro. 

I travle perioder, som f.eks her i juletiden, der udover de almindelige gøremål også byder på meget mere praktisk der skal nås og mange flere sociale aktiviteter end du måske normalt har puttet ind i din uge.

Oveni er december en mørk kold tid, der biologisk beder os om, at vi ligesom pindsvinene i vores haver, skal gå i “hi”, trække os tilbage og bruge den kolde tid på at lade op, hygge os og restituere, så vi kan samle saft og kraft til at blomstre, når det bliver forår. Alt sammen noget der kan være svært at efterleve, når vi har så travlt som vi har i december. 

Nedenstående lille yogasekvens kan du med fordel lave hver eneste gang, du mærker indre uro og har brug for, at få nervesystemet i ro.

God fornøjelse

 ♡ Mie

Nadi Shodana- Vekselåndedrættet

Min absolut favorit pranayama øvelse, når det kommet til, at få beroliget nervesystemt og finde indre ro er vejrtrækningsteknikken Nadi Shodana, eller vekselåndedrættet som den hedder på dansk.

Teknikken er de stressramte, jeg har i Holistisk Stressbehandlingsforløb rigtig glade for, fordi de hurtigt mærker resultater med den.  Udover at bringe balance i nervesystemet, bringer teknikker også balance mellem højre og venstre nervehalvdel og forkæler vores energisystem.

Sådan gør du: 

 • Sæt højre pege og langefinger op i panden, så det passer med, at du blidt kan lukke for toppen af højre næsebor med din tommelfinger og blidt for toppen af venstre næsebor med din ringefinger.
 • Trækvejret ind og ud gennem begge næsebor et par gange. Efter en udåndinglukker du blidt for højre næsebor med din tommelfinger og trækker vejret ind gennem venstre næsebor.
 • På bunden af indåndingen lukker du får venstre næsebor, ganske blidt med din ringfinger. Åbner for højre næsebor og ånder ud gennem højre næsebor. 
 • Så trækker du vejret ind gennem højre næsebor, lukke højre næsebor i bunden af indåndingen, åbner, for det venstre næsebor og ånder ud gennem venstre næsebor. 
 • Du har nu lavet en runde
 • Fortsæt teknikken og lav 10-15 runder mere (eller sæt din timer på 5 minutter).

Tip: hold højre arm godt ind til kroppen, så du ikke bliver træt i skulderen. 

ro og grounding nadi shodana
ro og grounding krokodille

Makarasana -Krokodillestillingen

Den her stilling er et must, hvis du mærker indre ure, stress og har brug for en stund til at lande i dig selv. Krokodille stillingen er både afslappende og fornyende. 

Sådan gør du:

 • Lig dig på maven på din yogamåtte
 • Læg hænderne ovenpå hinanden og hvil hereefter panden ovenpå dine hænder. 
 • lad der være afstand mellem benene.
 • Slap godt af i ryggen, ballerne, benene og lad fødderne falde hvorhen du gerne vil. 
 • Slap godt af i ansigtet og i munden og lad vejrtrækningen komme og gå.
 • Lig her og mærk, hvor i kroppen du mærker din vejrtrækning.
 • Lig gerne i stillingen her i 5 minutter (ligger du rigtig godt og kan mærke, at stillingen er god for dit nervesystem, kan du sagtens blive i stillingen længere tid.
ro og grounding barnets stilling

Blockasana - Barnets stilling med klods

Da jeg tog min restorative yogalæreruddannelse hos Bo Forbes var dette en af de stillinger hun ofte fremhævede. Og jeg kan huske, at hun anbefalede, at vi, hvis vi kunne mærke vi temperamentet begyndte at røre på sig, lagde os ud på badeværelsesgulvet, men dette lette tryk på panden og derved fik ro på og en evt. konflikt afværget.

Det virker!

Barnets stilling og også andre foroverbøjninger har generelt en beroligende effekt på vores kroppe og nervesystem. Når vi tilfører klodsen under panden, laver vi et let tryk på vagusnerven og skaber derved endnu mere ro på hele systemet.

Prøv denne stilling, hver eneste gang du mærker, at du skal have ro på både følelser, humør og nervesystem.

Sådan gør du

 • Lig dig i barnetsstilling (henover dine underben).
 • placer en klods (eller en bog) under din pande.
 • Lig armenen frem foran dig eller gør som på billedet og lig armene ned langs siden.
 • Lig i stillingen 5-10 minutter.

 

Efter at have lavet Nadi Shodana og ligget i de to beroligende yogastillinger kan du ligge dig på ryggen i shavasana med et tæppe henover dig i 5-10 minutter.

 

Mere ro og grounding?

Kom med på et af mine yogaforløb

Yin Yoga mandage kl. 17.15

Lange blide yin yoga stræk og fokus på vejrtrækningen efterfulgt af skøn afspænding.

Forløbet for dig, der ønsker at forkæle og passe godt på dig selv. 

Forløbet starter 7. januar 2019

Restorativ Yin torsdage kl. 15.30

Forløbet er perfekt til dig, der oplever stress, indre uro og spændinger. Er du stressramt er det nærmest et must. På forløbet kommer du via de blide yin yoga stillinger og fokus på åndedrættet helt ned i gear og forbereder herved kroppen til den selvhealingsproces der sker i de restorative yogastillinger. 

Forløbet starter 10. januar 2019

Yin og Meditation mandage kl. 18.45

Lange blide yin yoga stræk og meditation. Forløbet er for dig, der via de blide stilligner vil guides ind i stilhed, nyde stilheden og meditere  og opleve styrken i, at meditere fast sammen med andre.

Forløbet starter 7. januar 2019

Add A Comment