Stress – Din guide til stress
Stress – Din guide til stress
Hvad er stress?
Stress er en naturlig proces i kroppen som både dyr og mennesker har tilfælles. Når vi bliver udsat for noget der stresser os, reagerer vi ved at producere stresshormonerne adrenalin og kortisol.
Hormonerne hjælper os med at reagere på den givne situation. Det er smart nok, hvis vi blot en gang i mellem står overfor en fare, som vi skal reagere på.
Du kan prøve, at forestille dig et stenaldermenneske der pludselig står overfor et farligt dyr og skal reagere i en fart. Hvis han vil overleve, kan han enten kæmpe eller flygte (han kan også forstene, men så overlever han nok ikke).
Ved at hans krop lynhurtigt frigiver stresshormoner, bliver han i stand til at kæmpe eller flygte og det er det der gør, at han har mulighed for at overleve den farlige situation. Ligeså snart stenaldermanden er ude af den givne situation, forlader stresshormonerne ligeså stille hans krop igen.
Ordet stress kommer fra det latinske ord “stringere”, der betyder at snøre sammen.
Moderne mennesker og stress
Det er fuldstændig det samme der sker for os moderne mennesker.
Vi står overfor en situation som kroppen og sindet tolker som farlig og producerer stresshormoner for at overleve.
Problemet er bare, at hvor stenaldermanden sjældenere mødte en fare og derved havde mulighed for, at få sine stresshormoner ud af kroppen igen inden næste fare, så møder vi moderne mennesker farer konstant, fordi vi skal så meget mere end stenaldermanden. Farerne vi møder kan være både på vores arbejde, i privatlivet og i vores tanker.
Vi bliver udsat for så meget, at vores stresshormoner simpelthen ikke får lov at forlade vores kroppe, førend vi igen møder en fare. Dette går fint et stykke tid, men pludselig har vi så mange ophobede stresshormoner i vores krop, at vi begynder at blive styret af stressen og reagerer vi ikke her, kan det gå rigtig galt og kan resultere i at vi oplever et stressnedbrud eller bliver udbrændte.
Stress i tal
Der er mange stressede mennesker i Danmark og i den vestlige verden og WHO skønner, at stress og depression vil være en af de primære kilder til sygdom i 2020.
Stressforeningen har sat tal på, hvor mange stressede mennesker, der er i Danmark og de skriver:
at 430.000 danskere har symptomer på alvorlig stress hver dag. Hvilket svarer til 10-12 % af alle danskere
at 35.000 danskere sygemeldt der dagligt er sygemeldt med stress
at 300.000 danskere lider af kronisk stress
at der dør 1.400 om året pga. stress
at stress koster det danske samfund 14 milliarder kroner i sygefravær og udgifter – om året
at halvdelen mennesker med depressions og angstlidelser har fået det udløst af stress
(kilde: Stressforeningen.dk)
Hvorfor får man stress?
Stress udløses meget forenklet af, at en person skal løse flere opgaver, end personen har resourcer til. Dette betyder ikke, at denne person nødvendigvis har færre resourcer end andre mennesker, men at vedkommende i en kortere eller længere periode har haft alt for mange ting at tage sig af, for mange bolde i luften og for lidt tid. Og så har personen ofte gennem en længere periode glemt at passe på godt sig selv.
Eksempelvis kan det være stressende at være børnefamilie, at have mange arbejdsopgaver på arbejdet og for lidt tid til at udføre dem. Livskriser kan også udløse stress eksempelvis skilsmisse, dødsfald, fyring.
Alt dette er ydre faktorer. De indre faktorer kan være ligeså stor en årsag til, at et menneske udvikler stress. Eksempelvis for høje krav til sig selv, tankemønstre, for meget man gerne vil nå og følelsen af for lidt tid, til at nå det i.
Stress er en overbelastning gennem kortere eller længere tid. Og ubehandlet stress kan føre til sygdom, depression og angst.
Symptomer på stress
Der er en række symptomer på stress og symptomerne kan variere fra person. Ligeledes kan flere af nedenstående stresssymptomer være. Når vi har symptomer på stress er det kroppens forsøg forsøg på at fortælle at der er noget galt. Kroppen starter med blide beskeder, og når de blide beskeder bliver overhørt, sender kroppen alvorligere stresssignaler.
Læs mere om Tegn på stress og om Stresssymptomer
Føler du dig stresset? – tag en stresstest
Er du i tvivl om du er stresset og/eller om, hvor alvorlig din stress er, kan du få en indikator ved hjælp af denne stresstest.
Ligger du i det gule eller røde felt, vil jeg bestemt anbefale dig, hurtigst muligt at få gjort noget ved din stress.
Du kan også blive klogere på om du er stresset ved at læse mit artikel om stresssymptomer
De fire stressfaser
Man kan inddele stressen i fire faser, det kan gøre det nemmere at forstå, hvilke trin man som stressramt kommer igennem, hvis man ikke stopper op og gør noget ved sin stress.
1. Den hensigtsmæssige stress også kaldet den sunde stressfase
Denne fase er ofte resultatet af situationer, hvor du et kort øjeblik skal præstere noget ekstra. Det kan være, at du skal skynde dig afsted for at nå bussen, at du skal reagere hurtigt, når du kører bil, eller at du oplever situationer, hvor du bliver forskrækket.
Selvom situationen der udløser stresssituationen er ubehagelig, er stressen stadig sund forstået på den måde, at du i øjeblikket bliver stærk og vågen. Kroppen pumper adrenalin ud, så du kan klare og reagere i denne uventede situation.
I denne fase forsvinder stressen ud af kroppen, så snart den stressfremkaldende situation er overstået.
2. Den usunde stress
Hvis vi oplever for mange stressede situationer inden for kort tid, begynder vi at kunne tage skade af stressen, simpelthen fordi stressen ikke får lov til at komme ud af kroppen igen, førend vi står i en ny situation, der skaber stress.
Som i den sunde stressfase producerer kroppen adrenalin, men i denne fase øger kroppen også mængden af langtidsstresshormonet kortisol. Kortisol har mange gode egenskaber og er gavnlig for kroppen, hvis vi har infektioner, skal hele efter en operation eller lignende. Men når kortisol er tilstede i større mængder gennem længere tider begynder hormonet i stedet for at hele og genopbygge, at tære på kroppens ressourcer.
I denne fase kan du stadig nå at stoppe op og bremse stressen inden den udvikler sig alt for alvorligt.
3. Kronisk stress
I denne fase er vi urolige, farer rundt, kan ikke sove og har masser af tankemylder.
På grund af overbelastningerne, og kroppens store mængde af kortisol, begynder vi i den grad at tære på kroppen og vores immunforsvar nedsættes.
I denne periode, hvor de er mere brug for sund nærende kost end nogensinde, begyndes ofte et stigende forbrug af stimulanser i form af kaffe, sukker og alkohol fordi vi trænger til hormonet serotonin der kortvarigt dæmper produktionen af kortisol.
Udover at immunforsvarret nedsættes, går den øgede mængde af kortisol også udover vores hjerne og vi oplever koncentrationsbesvær, og vores indlæring bliver svækket. Vi begynder også at producere endorfiner, det samme hormon som vi producerer ved bl.a. motion og sex. Hormonet er vanedannende og smertestillende. Hvilket er en af årsagerne til, at stressramte med kronisk stress ikke selv opdager, hvor stressede de er og fortsætter de tempoet ender det ofte med et decideret stresskollaps.
4. Stresskolaps
Når kroppen igennem længere tid har sendt flere og flere signaler om, at der er noget galt, signaler som den stressramte har overhørt ender det ofte med et decideret stresskollaps. Det kan være et sammenbrud, et blackout, at vi falder om og det kan også være, at stressen har udviklet angst og/eller depression.
Når man ender her skal der hvile til, masser af hvile. Og også professionel hjælp så den stressramte professionelt kommer af med sin stress, men også lærer at forebygge stress, så vedkommende ikke ender i samme situation igen.
Sådan kommer du af med stress
For at komme af med stress skal du først acceptere, at du er stresset. Hvis du skal af med stress er der nogle ting, der skal ændre sig . Du skal sætte tempoet ned og se på, om der er arbejdsopgaver du kan fralægge dig, du skal til at sige fra og måske allervigtigst, du skal begynde, at passe meget bedre på dig selv.
Du skal holde pauser, måske rigtig mange, hvile dig og prioritere dig selv
Kom af med din stress med kurset Tag toppen af stressen
1:1 sessioner – Stressbehandling der virker
Jeg har stor erfaring i at hjælpe stressramte og jeg kan naturligvis også hjælpe dig.
Sessionerne udføres via Skype eller i Hillerød.
Ring på 28343115 eller skriv til kontakt@miefabricius.dk hvis du vil høre mere om et af mine forløb.
Mie Fabricius er Holistisk Stresscoach, Coach, Healer og yogalærer.
Specialist i spirituel healing, stressbehandling og indre velvære.
Add A Comment