styrk dit immunforsvar

Styrk dit immunforsvar

Vi kender det sikkert alle sammen, den der vinter hvor vi bare bliver ved med at blive syge og hvor det virker som om den ene forkølelse efter den anden afløses af ondt i halsen som igen afløses af influenza. 

Vi kan alle have perioder, hvor vores immunsystem fungerer bedre end andre Og vi kan have perioder i vores liv, hvor vi synes at tiltrække flere forkølelser end andre. Jeg ser meget ofte, at de stressramte jeg arbejder med, har haft en periode med megen mere sygdom, hvilket skyldes, at stressen belaster immunsystemet og at kroppens konstante kamp/flugt tilstand forhindrer den genopbygning, som ro og hvile giver os. 

Hvert år når vi nærmer os efteråret skruer jeg selv op for mine immunstyrkende kosttilskud og fødevarer, der både bekæmper inflammation og styrker immunsystemet. Det gør jeg, fordi jeg gerne vil støtte min krops naturlige forsvarsværker mod sygdom (og fordi jeg synes, at det er SÅ rædselsfuldt at være syg)

Som tiderne er ønsker mange af os at hjælpe vores immunsystem med at være så stærk som muligt. Både så vi kan undgå sygdom, men også for at hjælpe kroppen bedst muligt igennem en eventuel sygdom. 

Nedenfor giver jeg dig de immunstyrkende tiltag, som jeg har den bedste erfaring med, ligesom jeg linker til de kosttilskud jeg selv skruer op for, når jeg har brug for at styrke mit immunsystem

God fornøjelse med at styrke dit immunsystem, Mie

 

styrk dit immunforsvar

Forkæl dit tarmsystem og styrk dit immunforsvar

70 procent af vores immunforsvar finder vi i tarmsystemet. Derfor er det naturligt, at tænke forkælelse af tarmsystemet, når vi ønsker at styrke vores immunsystem. Der er også den hage, at hvis tarmsystemet ikke virker optimalt, så optager vi ikke de gode næringsstoffer vi indtager gennem vores mad og kosttilskud i det omfang som vi ønsker. 

Så når vi ønsker at styrke vores immunsystem er det en god ide, at starte med at genopbygge tarmsystemet. 

Den vestlige mad er gennem de sidste mange år blevet mere og mere forarbejdet, hvilket udover at vi indtager mad, hvor næringsindholdet kunne ønskes højere,heller ikke giver os de fibre som tarmsystemet har brug for at arbejde med.

Hvis du vil gøre noget godt for dit tarmsystem anbefaler jeg på det varmeste, at du skifter forarbejdede fødevarer ud, med mad af ordentlig kvalitet. eksempelvis masser af grøntsager. 

Personligt holder jeg mig langt væk fra både gluten og mælkeprodukter, da disse for mig (og for mange andre) har en uheldig virkning på både tarmsystemet og mit generelle velbefindende. Skulle jeg uden at vide det (det kan ske hvis jeg spiser ude), have indtaget gluten eller mælkeprodukt, kvitterer min krop med en ulidelig træthed.  

Styrk dit tarmsystem:

Bone Broth – Bone Broth er helt fantastisk til at genopbygge tarmsystemet og rigtig nemt at lave. Da jeg ikke spiser ko og gris, plejer at lave det af skroget fra en økologisk kylling, det smager fantastisk. Du kan sagtens bruge ben fra andre dyr.

Put skroget/benene i en gryde, tilsæt en spsk æblecidereddike, lidt grøntsager (gulerod, løg, selleri…..) og lidt krydderurter. Dæk det hele med vand og lad det stå og småkoge mellem 8-18 timer.  Herefter kan du drikke det i en kop eller fryse det ned i isterninger og tilsætte det din mad. 

Fiskeolie og olier med Omega-3

Probiotiske føde som kambucha, kefir eller et probiotisk kosttilskud.

 

styrk dit immunforsvar med gode vaner

Kost og vaner der hjælper dig med at styrke dit immunforsvar

Din måde at leve på er med til at bestemme om dit immunforsvar bliver styrket eller svækket. Gode vaner som regelmæssig motion, god søvnkvalitet (svært ved at falde i søvn? Så prøv denne Yoga Nidra), et stressfrit liv med selvkærlige vaner virker stressreducerende og forebyggende og er guf for både krop, sind, sjæl – og immunsystem:-).

Du kan starte med at udelukke forarbejdede fødevarer, sukker og alkohol fra din kost. Jeg anbefaler at du spiser varieret, og spiser både protein, fedt og langsomtoptagelige kulhydrater eksempelvis fra grøntsager. 

Når du spiser grøntsager, så tænk på, at spise grøntsager med mange forskellige farver. Igen er kroppen rigtig glad for at få varierende grøntsager:

Hvis du kan mærke at du har brug for at gøre noget godt for dit immunforsvar er det en rigtig god ide at tænke antioxidanter, sunde fedtstoffer og fiberigt og du kan med fordel indtage bl.a citrusfrugter, ingefær, hvidløg, fisk, chiafrø, blåbær. Igen tænk varieret kost og frugt og grønt i mange forskellige farver. 

En daglig gåtur eller anden form for bevægelse der gør dig glad og afslappet er også fantastisk. 

 

Styrk dit immunforsvar med kosttilskud

Hvorvidt man skal spise kosttilskud eller ej, må man selv vurdere. Jeg spiser kosttilskud, men ikke nødvendigvis hele tiden, ligesom jeg varierer mellem tilskuddene. 

Når det kommer til kosttilskud er det meget vigtigt at tænke, at vi er forskellige mennesker, der er forskelligt sammensat genetisk, har det forskelligt, har forskellige behov for ekstra næringsstoffer og derfor ikke nødvendigvis har brug for eller gavn af de samme kosttilskud. Lad dig ikke blive forskrækket af det, men prøv dig frem og stop med at spise et tilskud, hvis du kan mærke at det ikke er godt for dig. Stol på det du oplever og de signaler din krop sender dig. Når du skal introducerer nye kosttilskud, så anbefaler jeg, at du introducerer et af gangen, spiser det 4-5 dage, noterer ned og mærker efter og hvis det går går, kan du introducere det næste.  

Nedenfor kan du se mine favoritter, når det kommer til alm. velbefindende og styrkelse af immunforsvaret. 

Multivitamin Multi Thera 1

C-vitamin eller denne C-vitamin

D-vitamin

Gurkemeje (du kan også lave en gurkemeje latte)

Magnesium

Skulle du allerede have fået ondt i halsen eller småfeber, er jeg rigtig glad for denne hyldebærtinktur.

Hvilken kost, urter, kosttilskud….. har du glæde af, når du skal styrke dit generelle velbefindende og når du har brug for at styrk dit immunforsvar? 

Skriv den gerne i nedenstående kommentarfelt.

Pas godt på dig.

 

Add A Comment